otok Cres najveći otok na jadranu

image

Cres je najveći hrvatski otok smješten u vanjskom nizu kvarnerskih otoka i danas broji oko 3000 stanovnika. Administrativno i turističko središte otoka je grad Cres, ali mnoga druga naselja se nalaze uz samu obalu ili na višim predjelima. Naselja uz more pružaju doživljaje plaža i čistog mora, dok su ona na većoj nadmorskoj visini prepuna lijepih prirodnih krajolika, šetnica i planinarskih puteva. Mjesta koja uz grad Cres slove kao turistička naselja s bogatom ponudom su Beli, Lubenice, Martinšćica i Valun.

Otok Cres ima bogatu povijest. Bio je naseljen još tijekom kamenog doba o čemu govore ostaci pronađeni u pećini Jami na južnom dijelu otoka. Prvi poznati stanovnici otoka su Liburni koji ga još od 7. stoljeća pr.Kr. naseljavaju, a kasnije na otok dolaze Grci. Cres će čak u grčkoj mitologiji naći svoje mjesto u jednoj od priča s Jazonom i Argonautima, a kasniji dolazak Rimljana samo će ojačati otok kao pomorsko i trgovačko središte. Tijekom srednjeg vijeka i u kasnijim godinama vlast nad Cresom mijenjat će se između Mlečana i Austrijanaca. Od znamenitosti se mogu posjetiti mnoge srednjovjekovne crkve raspoređene širom otoka. Starogradske jezgre i zidine također su sastavni dio naselja Cres i Beli koji se može razgledati. Palače starih creskih patricija iznimne su građevine vezane uglavnom uz grad Cres, a u jednoj od njih je smješten poznati Creski muzej. Epigrafski spomenik Valunska ploča iz 11. stoljeća dokaz je stoljetne glagoljaške tradicije na kvarnerskim otocima.

Turistička ponuda otoka Cresa vrlo je bogata. Creske plaže karakterizira očuvan okoliš i nevjerojatno čisto more koje je posjetiteljima uvijek prva asocijacija na otok. Plaže se nalaze u gradu Cresu, dijelu autokampa Kovačine, Punta Križi i mnogim drugim creskim mjestima. U velikom broju plaža i uvala po ljepoti i čistoći mora ističu se plaža Mali Bok u Orlecu, plaža Valun u naselju Valun te plaža Sveti Ivan u Lubenicama koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto na ljestvici 40 najljepših plaža na svijetu.

Dotaknemo li se gastronomije, na Cresu se mogu raditi prave male „gastro rute“ jer su u mnogim mjestima restorani i konobe koji nude sjajne domaće delicije. Ponuda kafića također ne zaostaje i gotovo se u centru svakog naselja može popiti kava, neko osvježajuće piće ili kušati neka slastica. Manifestacije koje godinama privlače turiste na otoku Cresu su Dani Frane Petrića, Lubeničke glazbene večeri, Creske kulturne večeri, Crescendo Music Festival, Bejski tanac, Ljetni karneval i razne gastro manifestacije. Cres zbog reljefnih specifičnosti nudi razne sportske aktivnosti u vodi i čak postoje tereni za neke sportove poput tenisa, a s druge strane postoji izbor mnogih pješačkih i biciklističkih staza smještenih u samoj prirodi.

  • #cres
  • #apartmani
  • #smjestaj
  • #otokcres
  • #plazenajadranu

Smještaj na Cresu

cres, smještaj, otok cres, apartmani cres

Bungalovi Cres

60 eur Night
Odmor u bungalovima u naselju Gavza koji su smješteni na samoj plaži
bungalovi cres, rooms cres, apartmani cres, apartment cres

Apartmani Cres

70 eurNight
Crepsa Cres nudi velik izbor apartmana i soba u privatnom smještaju

Zadnje novosti

image
Beli Cres
  • 4.8.2020.
image
Lubenice Cres
  • 1.6.2020.